Aká je moja cena vo firme?

22.01.2016 14:49

Aká je Vaša cena vo firme? Ako rozoznať, keď moja cena stúpa alebo naopak klesá? Kedy hľadieť na cenu a kedy na lojalitu? Je môj plat konkurenčný? Dá sa vôbec vyrátať moja trhová cena vo firme? Aký je rozdiel medzi Vašou cenou vo firme a Vašou trhovou cenou?

Na tieto a ďalšie otázky sa dozviete odpovede v nasledujúcom príspevku.

V prvom rade, už dávno vieme z filmov a života ako takého, že všetko má svoju cenu. Aj práca. Aj človek. Na trhu existuje pravidlo, že ľudia si svoju cenu určujú subjektívne. Podľa ega, podľa odhadov známych a pod. Určujú si ju aj objektívne a to podľa počtu projektov, podľa obratu, ktorý riadia, podľa počtu priamych podriadených. Pravdou je podľa môjho názoru to, že svoju cenu na trhu práce si človek musí určiť na základe kombinácie ako subjektívnych tak aj objektívnych faktorov. Ako na to? Či sme si svoju cenu určili správne nám odpoveď zatiaľ neposkytol nikde žiadny všeobecne použiteľný vzorec. Jediné, čo nám povie, či som si svoju cenu určil správne je fakt, či moja žiadosť o plat zabrala alebo nie. Nielen v rámci interného povýšenia ale aj v rámci možného "prestupu" do inej firmy. Ak narážam na zdanlivo športové slovo "prestup", aj tam existuje istý spôsob ako určiť cenu futbalového hráča na prestupovom papieri. Nikto však nevie, prečo práve Gareth Bale prestúpil do Realu za necelých 100 miliónov. Ako teda vyrátať tú svoju cenu?

Na vysokej škole sme sa učili v rámci financí ako vyrátať súčasnú ako aj budúcu hodnotu peňazí. Peniaze tvoria peniaze a v čase sa pri rozumnom narábaní s nimi zhodnocujú. Iba vtedy sa tento vzorec dá použiť, pretože súčasťou vzorca je percentuálna miera zisku, resp. miera zhodnotenia. Tak isto funguje aj hodnota nehnutelnosti, hodnota starožitnosti a v neposlednom rade aj hodnota človeka, zamestnanca ako takého. To pravidlo platí u každého zamestnanca. Samozrejme hodnota môže nielen stúpať, ale aj klesať, či znehodnocovať, napr. takou obyčajnou infláciou. Myslím, že je samozrejmosťou domnievať sa, že klesať môže rýchlejšie ako stúpať, ale aj naopak. Stačí jeden veľký prešľap a kariéra môže byť nenávratne v čudu alebo stačí jeden skvelý projekt, rok a Vaša kariéra naberie rýchlejšie obrátky.

Čím je tvorená Vaša hodnota vo firme, na trhu?

  • hodnotou obratu / budgetu, ktorý riadite,
  • počtom / typom zákazníkov, za ktorých zodpovedáte,
  • počtom ľudí, ktorých riadite,
  • kvalitou a rozsahom projektu, ktorý máte pridelený,
  • množstvom rokov, ktoré ste vo firme,
  • spokojnosťou kolegov, s ktorými spolupracujete,
  • výsledkami svojej práce (napr. rast obratu oproti minulému roku),
  • nízkym počtom chýb, ktoré robíte,
  • atď.

Týchto príkladov je ešte určite viac a určite nastáva prvá otázka - ktorý z týchto prvkov najviac vplýva na Vašu hodnotu vo firme, či na trhu práce. Odpoveď na to nie je jednoznačná, pretože každý si to inak cení. A tu nastáva ten problém. Koľko firiem, toľko prístupov. Málokedy sa riadia jednotným systémom ohodnotenia zamestnanca a málokedy tento systém zamestnanec v plnej miere chápe. Ja sám by som asi nevedel určiť, ktorý z týchto prvkov je ten naj. Totižto, častokrát sú tieto veci Vašou bežnou náplňou práce a myslím si, že Vaša hodnota stúpa najmä vďaka Vašej pridanej hodnote pre firmu. Táto pridaná hodnota nevychádza z bežnej pracovnej činnosti podľa Vášho popisu práce. Pridaná hodnota je to, ak makáte nie na 100%, ale na 120%, či aj viac. To znamená doslova, že robíte pre firmu niečo zadarmo a tak zdvíhate limit toho, čo zvládate a následne za to môžete férovo očakávať navýšenie Vašej hodnoty. Je Vám to povedomé? Koľkým z Vás za takýto prístup firma niečo dala? Vo forme odmeny, zvýšenia platu, povýšenia. Domnievam sa, že mnohokrát nič a hrozí, že vyhoríte, resp. začnete makať len na 90% a už len ťažko od Vás niekto bude môcť čakať viac. Je na mieste byť vtedy lojálni? Ostať vo firme a veriť, dúfať, že sa to zmení? Alebo je vtedy lepšie odísť? Čo ak mi inde za túto alebo aj slabšiu robotu dajú viac peňazí? Čo ak mi za mojich +20% dajú v inej firme o minimálne toľko isto % viac vo výplate či v bonusoch?

článok sa pripravuje