Ako sa vyrovnať s fluktuáciou obľúbených kolegov

11.07.2016 11:23

V tejto téme platí zásadné heslo: „People come and People go“. V prvom rade musíme pochopiť, že či už to je ich rozhodnutie alebo rozhodnutie ich šéfa, kamarátmi vždy ostať môžete. Netreba robiť paniku, pretože je normálne, že aj ten najlepší kolega vo firme raz odíde do inej firmy. Alebo budete Vy ten, čo „zradí“. Blbé je však to, a kvôli tomu túto tému aj rozoberám, že takíto obľúbení kolegovia môžu veľmi rýchlo stiahnuť so sebou ďalších. Ak stiahnu jedného, fajn, ale ak dvoch troch či viacerých, tak to už môže byť pre firmu menšia pohroma. Najmä ak nahraditeľnosť týchto ľudí je relatívne nízka. Píšem relatívne, pretože sú názory, že každý je nahraditeľný. Iné to však je, ak tento človek je povedzme Sales manažér a má rozvinuté dobré vzťahy so zákazníkmi. Jeho odchodom sa môžu nabúrať tieto väzby a vytváranie nových zaberie istý čas a môže spôsobiť istú škodu. Všetko je však relatívne a so všetkým sa firma dokáže vyrovnať, takže ak aj Vy máte pocit, že ste nenahraditeľný, tak sa proste stále môžete mýliť. Ostanú po Vás len dobrí kolegovia, ktorí budú smutní, že ste odišli a budú mať tendenciu odísť.

Je teda dôležité, aby šéf, ktorý prišiel o človeka, vždy vedel, prečo o neho prišiel. Či ten človek nemá nejakú pevnú väzbu na iných vo firme, prípadne na nejaké tímy. Môžu to byť tímy, ktoré viedol a s ktorými bol spokojný. Ja viem, že teraz trošku obraciam situáciu a že narážam na to, ako sa firma môže brániť voči tomu, aby „pastier“ nestiahol svoje „ovečky“ niekam inam, na inú „pašu“. No je dobré poznať túto problematiku z oboch strán. Intrigy boli, sú aj budú a preto, aj najmenej nápadná otázka môže smerovať k tomu, že si niekto overuje ako to v skutočnosti bolo a na tom nie je nič zlé.

Sám zo skúseností viem, že o odchodoch niektorých ľudí sa vie už dávno predtým, ako sa to oficiálne oznámi, resp. niekedy kým to aj jeho vlastný šéf vie. Vtedy platí pravidlo, že ak o niečom viete, je nevyhnutné svoje tajomstvo udržať do takej miery, do akej Vás dotyčný poprosí. Ak ho máte aj neviem ako rád, vo vnútri sa musíte vysporiadať s tým, že odchádza a že už ho nič nezastaví. Vtedy si proste musíte objektívne zhodnotiť jeho dôvody odísť a nespájať si jeho situáciu so svojou a nebrať to nijako osobne. Aj keď ste neviem akí kamaráti, je ťažké sa vysporiadať napr. aj s tým, ak dotyčný odíde na dream job. Na job, ktorý by ste chceli práve Vy. V takýchto momentoch sa ja riadim už dlho zásadným pravidlom: „Všetko je tak ako má byť“. Jeden môj dobrý kamarát už pred viac ako 4 rokmi odišiel robiť niečo, čo bol pre neho dream job a ja som až po nejakej kratšej dobe pochopil, že to je jeho dream job a nie môj. Tak som sa s tým vysporiadal a teraz sledujem ako jeho kariéra nenávratne silnie a som za to veľmi rád.

Je časté, stalo sa to aj mne, že ak z firmy odíde za krátku dobu veľa obľúbených kolegov, tak Vás v tej firme odrazu už nič nedrží. Ešte tam možno je zopár posledných skautov, ktorých máte veľmi radi, no pocitu opustenosti sa nevyhnete a budete mať tiež chuť odísť. Na obedoch sa nerozoberá nič iné, len to ako sa darí tomu, ako chýba ten a kedy už príde na návštevu henten. Samá nostalgia. Aby ste neurobili chybu, netreba robiť unáhlené rozhodnutia. Každý má urobiť to svoje v správnom čase. Nostalgia po čase prejde a každý sa bude ďalej sústrediť na ten svoj job, na tú svoju kariéru.

Ja fluktuáciu vôbec neberiem v zlom. Beriem to ako futbalové tímy, kde proste každý klub má svoje mužstvo a hráčov, ktorí zaňho hrajú. Môže sa to každý rok meniť a nemusí. Je to život a ak má niekto v životopise, že hral tam a tam, nemyslím si, že to je niečo zlé. Samozrejme, nesmie však meniť klub každý jeden rok 15 rokov po sebe.

V jednej mojej bývalej firme niekto povedal naozaj veľký výrok: „Firma môže prísť o zákazníkov, o značky, o závody, ale ak nepríde o svojich ľudí, ktorí to celé vybudovali, dokáže všetko vybudovať odznova.“ To platí aj o firmách, aj o kluboch. Najhoršie je však to, ak začnete mať pocit, že si tá Vaša firma ľudí váži menej ako svoje značky. Vtedy sa organizácia môže začať rúcať ako domček z karát.

Na záver už len jedna rada. Ak odchádzate Vy a ste v novej firme maximálne spokojní, nie je dôvod sa o svoju radosť nepodeliť so svojimi najobľúbenejšími kolegami. Ak hľadáte do tímu nové posily, dajte o tom vedieť prv svojim najobľúbenejším kolegom, pretože základy dobrých tímov sú dobré zdravé väzby. Ak ich už vybudované máte, ušetríte čas pri tvorbe tímu. Je jasné, že vychádzam z predpokladu, že dotyčný kamarát je aj odborník vo svojej oblasti a nevoláte ho kvôli tomu spolu chodiť na pivo, ale kvôli výsledkom, ktoré spoločne dodáte. Len to proste netreba celé veľmi siliť. Všetko má svoj čas.