Čo je lepšie? Byť preplácaný či podplácaný?

10.06.2016 13:20

Možno ste to zažili. Váš plat je spomedzi platov Vašich kolegov najnižší a chceli by ste s tým niečo urobiť. Na druhej strane, v tíme je možno jeden super kamarát, no jeho plat je práve najvyšší a tiež sa necíti v tom tíme úplne ideálne. Čo je teraz lepšie? Byť podplácaný alebo byť preplácaný? Kto urobí lepšiu robotu? Kto vo firme vydrží najdlhšie a prinesie tak dlhodobo hodnotu lepšiu?

Je samozrejme dôležité, o aký tím ide, v akom oddelení, na akej seniornej úrovni sú daní kolegovia 1 tímu, či širšieho alebo užšieho. No stále platí jedno selské pravidlo - tzv. pravidlo zdravého rozumu, že ani jeden tento extrém nie je dobrý a firma by podobné extrémy mala správne a vedome manažovať, lebo skôr či neskôr možu priniesť skázu.

Ak si myslíte, že sa nachádzate v nejakej tejto spomínanej extrémnej situácii, máte na výber niekoľko modelov správania sa.

Byť podplácaní

Svoju robotu pravdepodobne robíte dobre, máte štandardné výsledky a splnenie očakávaní Vašich nadriadených. Vaše meno vo firme nie je nijak zvlášť omieľané a TOP manažment o Vás možno ani netuší (pozn. závisí od veľkosti firmy). Buďto ste nastúpili s úplne minimálnym platom alebo Vám po dlhú dobu plat nijako zvlášť nenarástal. Platí totiž pravidlo, že s postupom rokov a seniority, aj ten plat by mal úmerne stúpať, no v každej firme a na každom oddelení to inak funguje. Jedného krásneho dňa Vám povedzme kolega prezradí, koľko zarába on alebo niekto kto mu to povedal, a Vy zistíte, že je to diametrálne viac ako Vy a pritom neexistuje jeden jediný dôvod prečo by to takto malo byť (aspoň sa na prvý pohľad zdá). Celý horlivý začnete zisťovať, čo robí kolega inak ako Vy a prídete len na pár fádnych argumentov, prečo by jeho-jej plat mal byť o niečo vyšší. Cítite sa zle, podvedene a hádžete vinu na iného. Na koho? No predsa na svojho priameho nadriadeného. Bomba! On je v prvom rade zodpovedný za to, koľko zarabajú jeho ľudia. On skladá a udržiava tím motivovaný. A ak o tom priamo nerozhoduje, je to stále jeho zodpovednosť tieto veci správne komunikovať a sledovať, za koho plat bojovať viac a za koho menej.

Máte 2 možnosti:

  1. Odísť a predať svoje skúsenosti inej firme za toľko peňazí, koľko ulahodí Vášmu gustu
  2. Ostať a komunikovať svoju nespokojnosť buďto PRIAMO (pýtať si zlepšenie platu) alebo NEPRIAMO (zvýšiť výkon, kvalitu a kvantitu) a čakať, že sa s Vašim platom niečo pohne dopredu samo

Myslím si, že mnohokrát urobia zamestnanci v týchto krokoch spústu chýb. Buďto odídu do zlej firmy, nevýpytajú si dostatočne viac alebo ak ostanú, tak príliš tlačia na pílu, či už priamo pri vypýtaní si navýšenia alebo sa až moc tlačia tam, kde nemajú alebo tak, ako sa to robiť nemá.

Čo teda treba urobiť, aby ste sa týmto chybám vyhli?

  1. zistiť si do detailov proces zvyšovania platu (kto o čom rozhoduje, aké sú stropy, skúsenosti, zvyky)
  2. naplánovať si so svojim priamym nadriadeným stretnutie a konštruktívne dôjsť k tomu, že ste nespokojný (úprimnosť je niekedy cennejšia než akékoľvek vymyslené argumenty)
  3. určiť si ďalšie kariérne kroky - t.j. nielen želanú pozíciu, ale aj to, v čom sa chcete rozvíjať a v čom chcete byť vo firme lepší ako ostatní
  4. šlapať na kvalitu a kvantitu svojej práce (aj jedno aj druhé je základ pre vyšší plat)
  5. zviditeľniť sa vo firme cez svoje výsledky (vhodnou nenásilnou formou)

Byť preplácaní

Aj keď to znie neviem ako príjemne, nie vždy to tak je. Mať za svoju prácu extrémne dobrý plat znamená buď až príliš veľkú zodpovednosť, alebo príliš silnú naivitu vedenia, že to čo robíte by ich málo tak veľa stáť. Aj jedno aj druhé nie je dlhodobo správne, pretože buď si Vy zvyknete na až moc dobrý luxus za svoju bežnú prácu, alebo si vo vedení skôr či neskôr niekto uvedomí, že s tým musí skoncovať. Nezabúdajme na to, že vedenie sa často mení a takisto aj ich priority a zámery. Preto platí jedno základné pravidlo - túto dobu preplácania si patrične užívajte, no nezabúdajte na to, že keď sa raz voči tomu niekto  ohradí, musí ho ako prvé napadnúť "Ten človek musí byť génius, keď toľko za tú prácu zarobí". Po tomto uvažovaní príde čas, kedy si to daný človek bude chcieť overiť a Vy musíte byť pripravení. Pripravení nielen argumentovať, ale mať pripravené aj okolie, ktoré o Vás čo to dôležité povie.

Čo teda robiť ak ste preplácaní?

  1. Robte svoju prácu maximálne kvalitne (dokážete tým to, že ste naozaj šikovní),
  2. Snažte sa neustále zlepšovať, zeefektívňovať a delegovať (dokážete tým to, že to zvládate s nadhľadom),
  3. Prezentujte výsledky svojej práce (dokážete tým to, že peniaze ktoré sa do Vás investujú, sú návratnou investíciou).